V Rakúsku vrátili do Slovinska stovky migrantov

29.12.2015 Celý región

Klagenfurt/Viedeň 29. decembra (TASR) - Rakúska polícia vrátila v uplynulých dňoch zo spolkovej krajiny Korutánsko do Slovinska rádovo stovky migrantov. Dôvodom bolo uvedenie falošných osobných údajov, informoval dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas s odvolaním sa na hovorcu korutánskej polície Rainera Dionisia.

Podľa jeho slov väčšina z utečencov uvádza, že pochádzajú z vojnových oblastí Sýrie, často však už z krátkeho rozhovoru vyplynie, že to nezodpovedá skutočnosti. Ľudia hovoria iným jazykom, dialektom a nedokážu ani uviesť údaje o údajnej krajine pôvodu. Ich identita tak zostáva neobjasnená. "Takéto veci nemôžeme tolerovať. Potom ich musíme poslať späť do Slovinska, kde sa musí uskutočniť preskúmanie (pôvodu týchto ľudí)," dodal hovorca.

Na otázku, prečo toľko ľudí práve teraz uvádza falošnú identitu, Dionisio uviedol, že vracaní migranti zrejme nerátali s kontrolami počas sviatočných dní.

Taliansko vrátilo v uplynulých dňoch viacero migrantov do Rakúska, iba v pondelok sa to týkalo takmer dvoch desiatok ľudí, ktorých našli na železničnej stanici v Tarvisiu a ktorí pochádzali najmä z Afganistanu, Pakistanu a Turecka. Dvadsaťjeden migrantov z Afganistanu, Pakistanu a Maroka predtým zadržali v okolí Tarvisia, 11 z nich sa muselo vrátiť do Rakúska.

Talianska vláda rozhodla ešte 14. decembra o posilnení kontrol v pohraničí s Rakúskom a Slovinskom. V provincii Furlansko-Júlske Benátky nasadila v oblasti Udine neďaleko hraníc s Rakúskom 35 vojakov, kým v okolí Terstu a Gorice neďaleko taliansko-slovinskej hranice pôsobí od spomínaného dátumu ďalších 55 vojakov.
 

Vyberte región